Ingrediente:
- 250 de gr mazare galbena uscata
- 2 cartofi medii
- 1 morcov
- un zucchini mic
- o radacina de patrunjel
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- jumatate de ardei verde
- coditele de la o ceapa verde
- o mana de patrunjel verde
- 6 linguri de faina de ovaz (sa mai absoarba din umezeala sa le puteti modela, aici mai puneti daca vedeti ca nu se poate modela, e in functie si de cata apa lasa legumele)
- sare dupa gust (~ 1 lingurita)
- 1/2 lingurita turmeric
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita boia dulce
- pesmet (eu am avut pesmet din porumb de la DM dar se poate face si in casa sau daca gasiti pesmet integral)
Mod de preparare:
Mazarea galbena am lasat-o la inmuiat, peste noapte.
A doua zi am clatit-o si apoi am pus-o la fiert, in apa cu sare si cimbru uscat. Am mai pus la fiert si doi cartofi medii, in coaja.
Pana au fiert mazarea si cartofii, am pregatit restul legumelor.
Am curatat morcovul, radacina de patrunjel, ceapa, usturoiul si le-am taiat grosier impreuna cu zucchini si ardeii.
Apoi am pus toate legumele crude mentionate mai sus in robotul cu lama in S (daca nu aveti robot sunt foarte bune si razuite fin) si le-am tocat. Le-am pus toate intr-un bol, unde, am mai adaugat, ceapa verde si patrunjelul verde tocate fin.
Cand mazarea si cartofii au fost fierte, le-am lasat putin sa se mai racoreasca, am curatat cartofii de coaja si i-am pus impreuna cu mazarea tot in robotul cu lama in S (se pot pasa si cu ustensila de facut piure sau cu furculita) si le-am pasat de cateva ori. Am amestecat compozitia peste legumele crude, am pus si condimentele iar apoi am amestecat bine pana la omogenizarea lor uniforma.
La final am pus faina de ovaz in functie de cerinta amestecului. Eu, de obicei, pun cateva linguri si testez compozitia, sa vad daca o pot modela, uneori legumele lasa mai multa apa, alteori mai putina. De exemplu daca puneti dovlecel in loc de zucchini v-as recomanda sa-i razuiti separat, sa ii puneti putina sare, sa il lasati sa scoata zeama din ei si apoi sa il strecurati, dupa care il amestecati cu restul legumelor.
Dupa ce a fost gata compozitia, am pus-o jumatate de ora la frigider, sa se odihneasca si sa se patrunda gusturile.
Intre timp, am pregatit un castronel cu putin pesmet si am pornit cuptorul la 210 grade.
Am scos compozitia din frigider si m-am apucat de modelat bilute si burgeri, iar fiecare le-am tavalit prin pesmet, apoi le-am asezat in tava pregatita cu hartie de copt.
Am lasat burgerii in cuptor cam 30 de minute, iar la un moment dat, spre sfarsit i-am intors si pe partea cealalta, cand s-au putut desprinde de pe hartie si erau rumeniti pe spate, doar asa, sa se bronzeze putin si pe fata.
I-am servit alaturi de chifle proaspat scoase din cuptor, din faina integrala de grau si de ovaz. Dar nu puteam sa uit de un topping proaspat din avocado, usturoi taiat rondele, mustar RAW [1] (se poate si clasic) si rosii proaspete din gradina frumoasa ale unor oameni darnici din Sanicoara.