Inceperea diversificarii mi-a adus foarte multe dileme si stiu ca a fost o perioada destul de dificila pentru toate mamicile cu care am dezbatut acest subiect. Alimentatia este o parte foarte importanta a vietii copiilor si mai tarziu a fiecarui adult in parte.
Am cativa ani de cand incerc sa am un regim alimentar cat mai sanatos, pentru ca asa ma simteam cel mai bine atat fizic cat si psihic, deci imi doresc si pentru copilul meu un regim alimentar sanatos si potrivit varstei lui.
Asadar am inceput sa vorbesc despre acest subiect cu mamici, medici si nu in ultimul rand sa citesc foarte mult. Nu uitati sa incepeti din timp documentarea pe acest subiect, sfatul meu este sa incepeti in jurul varstei de 3-4 luni ai copilului. Acest avans va poate ajuta sa decideti cand sa incepeti diversificarea si sa stiti detaliile acestui inceput care ne pune la incercare atat pe noi ca parinti cat si pe bebelusii nostri.
Foarte mult mi-am pus problema cand sa incep diversificarea alimentatiei bebelusului meu. La vizita de 5 luni a medicului pediatru mi s-a spus ca as putea sa incep diversificarea peste 2 saptamani deoarece copilul meu nu mai lua foarte bine in greutate si ne-am gandit ca nu se mai satura cu laptele de la san.
Deoarece mi-am alaptat bebelusul exclusiv de la san toate informatiile pe care le-am primit imi confirmau ca pot incepe diversificarea in jurul varstei de 6 luni. Insa cand exact sa incep si cum?
Concluziile la care am ajuns dupa indelungi cautari sunt urmatoarele: nu exista o varsta anume la care trebuie introduse alimentele solide, de-a lungul timpului acestea au fost introduse fie in jur de 1 an fie dupa 2 luni, dar toate experimentele si toate incercarile de pana acum spun ca e bine ca alimentele sa fie introduse intre 4 si 6 luni.
Dar copilul iti va spune de fiecare data ce trebuie sa faci daca inveti sa iti cunosti propriul copil. Eu am observat cam in jur de 5 luni incepe sa il intereseze ceea ce mancam noi si acesta este un semn foarte important. Pana si faptul ca isi tine bine bine capul, reactia la orice gust nou sau daca inca mai are reflexul de a scoate mancare afara din gurita sunt semne care te anunta ca bebelusul tau este sau nu pregatit pentru diversificare.
Asadar noi am inceput, timizi, diversificarea pe la 6 luni (+/- cateva zile), dar pana atunci la cateva zile ii incercam reactia la diverse gusturi, punandu-i pe limba dieverse alimente: mar, banana, supa etc.
Primul aliment cu care am inceput a fost laptele cu orez, concluzia - prima data data cand i-am dat i-a placut foarte mult, apoi urmatoarele cateva zile a acceptat foarte greu, apoi am continuat,la sfatul medicului si a multor alte mamici cu mar razuit, concluzia - un adevarat esec (nu i-a placut niciodata marul razuit, mananca mar doar acum cand are dintisori si il poate rontai singur), revelatia a venit o data cu supa de morcovel putin cate putin iar cand am pus in ea si cateva frunze de patrunjel, doar sa ii dea gust deja puiul meu manca cu pofta.
Bineinteles ca acele zile in care tot incercam sa ii dau sa manance primele alimente si refuza au fost o piatra de incercare, dar apoi am inteles cateva detalii esentiale:
- majoritatea copiilor sunt sceptici la orice aliment nou, chiar daca la inceput sunt curiosi
- cand ii dai sa manance trebuie sa te inarmezi cu toata rabdarea din lume
- sa nu te astepti sa manance cantitatea care zice pediatrul ca ar trebui sa o manance
- nu il forta niaciodata sa manance daca nu ii place sau s-a saturat, dar ai grija ca de cele mai multe ori "nu mai am rabdare" este principalul motiv al intreruperii mesei (specialistii recomanda ca o masa sa nu dureze mai mult de 20 de minute)
- sa nu ii arati niciodata copilului ca esti dezamagita de nereusita unei mese, trebuie sa fii mereu vesela pentru ca si el mai tarziu va considera masa un moment placut petrecut impreuna cu tine
- ai grija sa nu pierzi momentul in care el incepe sa fie interesat, deoarece s-ar putea ca apoi sa fie mai incapatanat si sa nu accepte la fel de usor
- alimentele pasate la inceput trebuie sa fie foarte foarte moi, cu o consistenta spumoasa, si incet incet vei creste consistenta
- aveti grija la alergii, fiecare aliment nou trebuie introdus la distanta de 3-4 zile (baietelul meu a facut reactie la produsele lactate, iar despre asta o sa discutam in alt articol)
- cauta o lingurita cu care sa iti fie si tie comod sa il hranesti (am gasit la DM un set de lingurite foarte colorate si foarte bune, este bine sa fie curbate si nu foarte adanci)
- si nu uitati ca obisnuintele alimentare care le invata acum le va duce cu el in continuare, deci merita sa ii oferim copilului nostru un stil de alimentatie cat mai sanatos
P.S. Oferiti copilului apa sau ceai dupa fiecare masa.
Adevarul este ca nu am un copil care se incadreaza in standardele de greutate, insa radiaza de sanatate, este plin de energie, si are mereu forta de a descoperi tot ce il inconjoara, deci nu va speriati daca nici copilul vostru nu se incadreaza in standarde atata timp cat nu da semne de boala sau de anemie.
2 Comments
este foarte iormptant
Trimis de Danny (neverificat) la
este foarte iormptant consumul de apa, mai ales ca a venit vara si exista un pericol mai mare de deshidratare;copiii mei consuma foarte multa apa, chiar si fetita cea mai mica care are doar noua lu...
asa este, foarte foarte
Trimis de andreea la
asa este, foarte foarte important este ca odata cu diversificarea sa fie introdusa si apa, iar pe caldurile astea sigur trebuiesc si copiii foarte bine hidratati,dar in acelasi timp e bine de evitat bautul apei in timpul mesei, dilueaza sucul gastric si umple burtica
Adaugă comentariu nou