Cand eram insarcinata cu primul copil am lasat toate sa mearga in directia curentului (adica in directia in care ne ghideaza normele sociale) fara insa sa imi pun prea multe intrebari, crezand pe atunci ca medicii stiu cel mai bine sa ma ajute sa imi cresc copilul dar in acelasi timp ca majoritatea lucrurilor voi sti de la sine sa le fac bine. Nu am de ce sa ma plang, nu am fost parinti catastrofa, cred ca ne-am descurcat binisor dar cu mai multa informare (din surse "umane") ne-am fi descurcat si mai bine, sau macar ne-ar fi scapat din perioadele de "criza".
Intentia mea, in acest moment, este sa construiesc o serie de articole care sa vina in ajutorul gravidelor, viitoarelor/proaspetelor mamici dar si tatici, insa vom vedea ce va fi si cum va iesi pana la urma.
Fara vre-un plan de postare in ordine cronologica voi incepe cu impartasirea unor informatii, cred eu, importante legate de bagajul de nastere. Asa ca voi detalia ce lucruri am ales si de ce am ales asa.
As vrea sa va povestesc despre scutece, eu de la ele am inceput informarea cu privire la produsele de ingrijire a bebelusului care se pregateste sa vina in curand in familia noastra. Sincer va spun ca la primul copil am folosit cele mai comune si cele mai celebre scutece cu putinta si am avut multa vreme probleme cu iritatia de scutec, desi majoritatea celorlalte elemente importante in prevenirea iritatiei de scutec, pe care le voi enumera mai jos, le-am bifat.
Asadar foarte importante de stiut, inainte sa va apucati de schimbat un scutec, sunt urmatoarele aspecte:
- indiferent de scutecul folosit, in primele luni de viata, scutecul e bine sa fie schimbat 1 data pe ora si la nevoie
- e recomandat sa nu folosim servetele umede, cel putin nu cele conventionale, pline de substante chimice, alcool, parfum etc.
- spalatul la fundulet se face doar cu apa calda si sapun, cel mai bland sapun pe care il gasiti
- clatim bine si suntem atenti sa curatam toate pliurile
- stergem funduletul cu un prosop moale sau un scutec de finet, prin tamponare, in general
- lasam cateva minute pielea la aer, chiar cat de mult se poate
- daca pielea nu este iritata, nu folosim nici un fel de crema (poate doar in primele zile de viata cand se elimina meconiul)
- suntem atenti sa nu asezam prea strans scutecul (sa incapa un deget intre scutec si burtica)
Gandindu-ma cu mintea de acum si stiind ca nu prea e normal ca toti bebelusii sa faca iritatie la fundic ci e vorba de un dezechilbru undeva, am incercat sa ma documentez in speranta ca voi gasi niste raspunsuri si voi fi cat de cat aproape de adevarata cauza. Iata ce informatii relevante am gasit.
Se pare ca dermatita de scutec este un fenomen relativ nou. Fred Weiner, un doctor din Montreal, care a studiat eruptia cutanata in anii 1970, a raportat ca erupia cutanata a fost aproape nemaivazuta inainte de utilizarea pantalonilor de cauciuc sau de plastic in anii 1940 (Weiner, 1979). Intr-un articol publicat in Jurnalul de Pediatrie din 1959, inainte de introducerea scutecelor de unica folosinta, doar 7,1% din 1505 de copii intr-un studiu clinic unic au avut eruptii cutanate (Tanino, 1959). Intr-un studiu al epidemiei dermatitei de scutec in anii 1980, la aproximativ douazeci de ani de la inventarea scutecelor de unica folosinta, 63% din 1050 de copii au avut eruptii cutanate cel putin o data intr-o perioada de 8 saptamani (Gaunder and Plummer, 1987). Cel mai recent studiu pe care l-am examinat a aratat ca cel putin jumatate dintre copii sufera de eruptii cutanate cel putin o data (Shin, 2005).
- Scutecele obisnuite de unica folosnta contin o mare cantitate de polimeri superabsorbanti (poliacrilat de sodiu), substante care vin in contact direct cu pielea bebelusului. Dar ce efect au aceste substante?Acest material superabsorbant este amestecat cu pulpa de lemn pentru a creste absorbtia si a indeparta umezeala. Cand este amestecat cu lichid, acest material se transforma in gel, ajutand la prevenirea scurgerilor. Potrivit site-ului Evonik Industries, auto-proclamat lider global al superabsorbantelor, acesti compusi detin capacitatea de a absorbi pana la 300 de ori greutatea proprie.Este greu sa gasim cercetari stiintifice si literatura despre folosirea produselor chimice in productia scutecelor, lasand multe necunoscute cu referire la impactul expunerii bebelusilor la substantele chimice. In timp ce majoritatea producatorilor nu publica o lista de componente, site-ul Huggies indica faptul ca scutecele lor includ absorbanti de poliacrilat.MSDS indica faptul ca poliacrilatul de sodiu nu este reglementat ca un material periculos, dar expunerea la praful acestuia poate provoca iritarea ochilor, pielii si a cailor respiratorii.Exista, de asemenea, unele ingrijorari cu privire la faptul ca poliacrilatul de sodiu din scutecele de unica folosinta poate irita pielea bebelusilor.Ba mai mult de atat intr-un eseu realizat de Yale Journal of Biology and Medicine cu referire la cauzele infectarii femeilor cu Stafilococ auriu s-a concluzionat faptul ca Stafilococul auriu se dezvolta mai usor in anumite conditii iar unele din aceste conditii se gasesc in timpul utilizarii de catre femei a tampoanelor sintetice superabsorbante iar recomandarile sunt de a folosi tampoane din bumbac, cu un continut cat mai scazut in substante absorbante.
- Cele mai multe scutece de unică folosință sunt albite cu clor, rezultand un produs secundar numit dioxine care se scurg in mediul inconjurator si in scutece. Potrivit Agenției pentru Protectia Mediului din SUA (EPA), dioxinele se numara printre cele mai toxice produse chimice cunoscute stiintei si sunt enumerate de EPA drept substante chimice foarte cancerigene. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, expunerea la dioxine poate provoca reactii cutanate si alterarea functiei hepatice, precum si afectarea sistemului imunitar, al sistemului nervos, al sistemului endocrin si ale functiilor de reproducere.
- Multe scutece de unică folosință conțin metale grele, precum tributil-staniu (TBT). Potrivit unui studiu publicat de Institutul American de Stiinte Biologice, expunerea la tributil-staniu poate declansa gene care promoveaza cresterea celulelor grase, provocand obezitatea la om.
- Mai multe studii au demonstrat deasemenea ca anumiti coloranti folositi in colorarea scutecelor de unica folosinta pot cauza reactii alergice, rezultand astfel iritatii ale pielii.
De accea, dupa indelungi cautari am ales scutecele eco de unica folosinta Naty iar pentru deplasari si situatii neprevazute, am ales si servetelele umede biodegradabile Naty.
Scutecele Naty sunt compuse din pasta pufoasa de lemn, ne-albita cu clor care ajuta absorbatia, pelicula exterioara si centrul de distribuire a lichidului pe baza de porumb, precum si celuloza fara clor in partea interioara. Pentru a imbunatati si mai mult performanta se foloseste o cantitate mica de SAP (polimeri superabsorbanti).
Cei de la Naty folosesc amidon din porumb si alte ingrediente naturale, unde este posibil, desi scutecele nu sunt inca 100% biodegradabile.
Scutecele Naty nu contin ftalati, compusi organostanici (MBT, DBT, TBT), metale grele, TCF (fara clor), H2CO (formaldehida), colofoniu, coloranti azoici, PVC, latex si substante cunoscute ca daunatoare sanatatii sau mediului incojurator. Cerneala de imprimare nu contine metale grele ce pericliteaza sanatatea.
Servetelele Baby Eco contin aloe vera naturala, ceea ce le face blande cu pielea sensibila a bebelusului. Servetelele Naty sunt facute din celuloza de lemn ne-albita cu clor si sunt umezite cu apa si nu contin alcool.
Asadar, daca tot v-am promis, sa va spun si ce am pregatit in bagajul de nastere.
Pentru mami:
- Acte (CI, card de sanatate daca nasteti la stat)
- telefon, incarcator, casti (daca vreti sa ascultati muzica)
- pijama cu deschidere pentru alaptat (la privat primiti camasa cu nasturi de obicei)
- halat
- sutien pentru alaptat
- chilot de unica folosinta
- absorbante de lauzie Naty (lungi, groase)
- dischete absorbante pentru sani Naty
- balsam impotriva ranilor la sani (cat mai natural si care nu necesita spalare, poate fi ingerat de catre bebe)
- prosop (la privat primiti)
- cana, lingura, cutin, farfurie, prosop bucatarie (la stat)
- trusa de igiena (gel de dus, sampon, periuta, pasta, pieptene, crema hidratanta, balsam buze, etc.)
- sticla pentru apa
- saci menajeri (pentru a trimite lucruri murdare acasa)
Pentru bebelus:
- scutece eco de unica folosinta Naty (3 buc in prima instanta, apoi sa aveti vre-o 20 buc disponibile)
- servetele umede biodegradabile Naty (sau cat mai naturale)
- hainute din bumbac (4 body, 4 salopete, caciulita)
- sapun natural foarte bland pentru spalat la fundic
- crema pentru fundic (cat mai naturala)
- prosopel din bumbac
- scutec finet
- paturica din bumbac
- hainute pentru externare (pot sa fie pregatite acasa)
Ce am mai pus eu extra in bagaj:
- uleiuri esentiale (lavanda s.a.)
- remedii homeopate care ajuta dupa nastere
- multa iubire :)
Voi sublinia inca o data importanta folosirii produselor cosmetice si de ingrijire intr-o varianta cat mai naturala cu putinta, care sa contina ingrediente simple, pe care le cunoasteti, fara adaosuri de substante chimice despre care nu stim ce efecte au asupra organismului. Fiti siguri ca un ulei vegetal presat la rece, precum uleiul de cocos, masline, migdale, susan, etc, amestecat sau nu cu uleiuri esentiale potrivite pentru bebelusi sunt mult mai bune decat orice ulei special pentru bebelusi. Asa ca, tineti minte, ce nu se poate manca nu pune pe pielea ta si cu atat mai putin pe cea a bebelusului.
1 Comment
Multumim pentru articol si
Trimis de Ingrid (neverificat) la
Multumim pentru articol si pentru recomandari! Si noi folosim scutecele Naty si suntem foarte fericiti cu alegerea noastra eco. Stii ca pui ceva mai sanatos pe pielea copilului, pe langa bucuria de a proteja natura. Cred ca toate mamicile ar trebuie sa le incerce cel putin primele luni, atunci cand bebe e atat de vulnerabil la tot din jurul sau! Multa sanatate si nastere usoara!
Adaugă comentariu nou