Astazi voi impartasi cu voi primul articol dintr-o serie care va aduce in lumina dragostea mea pentru arte si impactul artelor in viata noastra si a copiilor nostri.
De mica, am fost una din acele (multe) fetite care isi fac o scena oricand si oriunde, pe scarile din fata blocului, din spatele blocului (chiar daca mirosea a gunoi, dar in fata ne stricau vecinii spectacolul), la bunici, la vecinii bunicilor, in ciresul cel mare, la scoala in timpul serbarilor sau nu. Am jucat in piese de teatru in romana si in franceza, am fost prezentator de spectacole, am cantat in corul scolii, am cantat la biserica, am cantat pana noaptea tarziu, alaturi de prieteni de facultate, folk, rock si alte nebunii, am compus versuri...am cantat la toate concertele pe care le-am iubit, am dormit cu muzica, m-am trezit pe muzica, am invatat si am lucrat pe muzica, am plans si am ras pe muzica. Iar acum a venit vremea sa impartasesc din dragostea mea pentru muzica si copilului meu, sa il incurajez sa experimenteze muzica in toate laturile ei: sa asculte, sa cante din voce, sa cante la un instrument, sa ii descopere frumusetea si magia.
Si nu as putea sa nu mentionez rolul esential pe care sotul meu il are in aceasta directie, un iubitor, mai "tehnic", as putea spune, dar lafel de impatimit, pentru care muzica poate fi ascultata la o fideliatate cat mai buna.
Fiinta umana dar si intreaga natura este si a fost conectata la muzica dintotdeauna. Unele din cele mai indepartate dovezi ale existentei umane cat si evolutia speciei noastre a fost relationata la muzica. Muzica este in directa legatura cu viata, cu iubirea si cu fericirea. Pasarile cerului compun triluri minunate fara vre-o pregatire teoretica muzicala, muzica este parte din esenta vietii.
Deci sa ne bucuram de ea in viata noastra de zi cu zi si sa o cultivam in mintea si in sufletul copiilor nostri.
Pentru cei mai rigurosi dintre noi am adunat si cateva date stiintifice.
In 2016, Institutul pentru Creier si Creativitate din cadrul Universitatii din California de Sud, a demonstrat, in cadrul unui studiu neurostiintific, faptul ca experienta muzicala din cadrul copilariei accelereaza dezvoltarea creierului, si in special se observa imbunatatiri legate de limbaj si citit. Studiul arata faptul ca muzica accelereaza procesul de maturizare a canalului auditiv si ii imbunatatesc eficienta.
In acelasi timp, conform NAMM ( National Association of Music Merchants Foundation) procesul de invatare a unui instrument muzical poate imbunatati performantele matematice ale copiilor.
Dar achizitiile academice nu sunt singurele beneficii ale educatiei si expunerii muzicale. Expunerea copiilor la muzica imbunatateste toate ariile de dezvoltare a copiilor: intelectual, socio-emotional, miscarea, limbajul, alfabetizarea. Expunerea copiilor la muzica in timpul dezvoltarii timpurii ii ajuta sa invete sunetele si semnificatiile cuvintelor. Dansul pe muzica ii ajuta pe copiii sa-si dezvolte abilitatile motorii, permitandu-le sa practice expresia de sine. Atat pentru copii cat si pentru adulti, muzica ajuta la intarirea capacitatilor de memorare.
Ce vreau eu insa sa subliniez este ca noi, ca parinti, avem o foarte importanta responsabilitate, in ceea ce priveste calitatea muzicii la care sunt expusi copii nostri. Expunerea la muzica nu inseamna sa dati o cautare pe Google dupa "cantece copii" si gata, veti avea sanse mari sa nu ii impresionati foarte tare, decat daca fac legatura intre cantecel si un moment frumos petrecut impreuna sau intre cantecel si niste imagini atractive, insa muzica singura de multe ori, cea facuta pentru copii, are o calitate indoielnica: linie melodica anosta, versuri stangace, ritm banal, calitatea proasta a sunetului. Nu toate, este si muzica de calitate pentru copii, cantata de coruri de copii, dirijate de oameni pasionati. Este important sa vada si copiii cantand.
Expunerea la muzica se face atunci cand descoperiti impreuna magia muzicii: sa ascultati intr-o padure pasarile care canta, sa mergeti impreuna la o seara de folk peantru a vedea cum suna chitara clasica, mergeti impreuna la opera (nu trebuie sa fie neaparat o piesa pentru copii, doar sa alegeti ceva potrivit, de audienta generala, luati locuri in primele randuri pe margine, sa poata vedea si orchestra, sa puteti pleca in liniste in toiul spectacolul in cazul in care copilul nu mai are rabdare, cu siguranta nu va avea, de obicei sunt prea lungi pentru ei, scopul e atins oricum si dupa prima jumatate de ora), mergeti la un concert rock, unul soft, dar profitati de moment sa puteti dansa si topai impreuna, mergeti impreuna la ateliere de muzica, experimentati instrumente, cursuri de muzica, daca nu ii place la pian, incercati chitara, muzicuta, tobe, cantati impreuna.
Ascultati impreuna muzica de calitate, resurse sunt, You Tube a plin de muzica buna si de cele mai multe ori coloana sonora din animatiile pentru copii poate fi plina de muzica de calitate, cautati-le, descoperiti-le impreuna.
Si unde mai pui ca muzica poate fi terapie, terapie pentru suflet si pentru minte, terapie pentru depresie, pentru hiperactivitate, pentru autism si multe altele dar printre aceste altele am descoperit cum un cantec cantat din toata inima (in dus, in timp ce faci ceva bun de mancare, in gradina, in munti printre copaci...) poate sa iti imbunatateasca viata intr-un mod surprinzator. Cum? Va voi spune pe scurt.
Hipofiza sau glanda pineala, parte importanta din sistemul nostru endocrin, produce melatonina, un hormon care afecteaza modularea alternantei trezire/somn si functiile sezoniere ale creierului, situata in centrul creierului. Glanda pineala este vazuta ca o poarta de acces care duce la taramuri interioare si spatii de constiinta mai mari. Insa din cauza unor factori precum: substantele chimice din alimente, apa, pasta de dinti, hormonii si aditivii din alimente, zaharurile procesate si indulcitorii artificiali, fac la un moment dat (de multe ori pana ajungem la maturitate) ca aceasta glanda sa se calcifieze (acumularea unor cristale de fosfati de calciu). Dar exista si solutii, pe langa evitarea acestor factori nocivi, cantatul face ca osul tetraedru din nas sa rezoneze si aceasta rezonanta face ca glanda pineala sa fie stimulata iar cand este stimulata secreta mai multi hormoni benefici, si amintiti-va: acesti hormoni benefici ne mentin in forma.
Acum va voi lasa aici o parte din muzica noastra preferata:
Alexandra Usurelu - versuri de o poezie minunata, muzica de calitate, buna de linistire si noapte buna (concertul ei ne-a bucurat pe toti deopotriva) - www.youtube.com/user/alexandrausurelu
Ada Milea - poate parea nebunesc sa lei oferi copiilor aceasta muzica, dar treceti peste prejudecati si va veti distra pe cinste - www.youtube.com/results?search_query=ada+milea+cantece+de+iarna
Sing - o animatie super simpatica, despre un vis devenit realitate, melodii de exceptie, reinterpretare minunata - www.youtube.com/results?search_query=sing+soundtrack+
Alvaro Soler - muzica dinamica si tinereasca, dansanta (oricand si oriunde) - www.youtube.com/user/AlvaroSolerVEVO
Lex Van Someren - muzica terapeutica - www.youtube.com/watch?v=TFCmYRg9i5g&list=PLg15Tlb3-hNuPO2kZdC1GkgEMOr2Y-OfX
Surse bune de muzica pentru copii:
TMBG Kids
Mother Goos Club
Care este muzica preferata a copiilor vostri?
Adaugă comentariu nou