Acum doua saptamani am fost la bunici (la parintii mei). Copilul voia sa ramana la bunica pentru o perioada, dar nu a ramas, insa asta este o poveste pentru alta zi. Iar cat am stat acolo, i-a facut bunica ciorbita pentru la amiaza.
Vreau sa subliniez faptul ca e bine sa nu ne ghidam dupa primul instinct al copilului de a refuza chestii noi, care arata diferit, s-ar putea sa avem surprize.
Si uite asa ii face bunica ciorbita cu sfecla, cu muuulta sfecla, sfecla proaspata, din propria gradina, ingrijita cu mare drag, o sfecla frumoasa si rosie, foarte rosie, plina de tot ce e mai bun si mai sanatos.
Copilul cand vede ciorbita asta rosie, zice "Nu vreeeeaaauuu! Ce e cu supa asta asa de rosie! Nu imi place!".
Dar nu stiu ce "magie" a facut bunica, sincer, cum l-a convins, ca nu am auzit conversatia, dar stiu sigur ca piticul a mancat un castron pliiin cu ciorbita, plina cu legume din gradina bunicii si multa multa sfecla.
Dar nu asta a fost marea surpriza ci altele doua, dupa ce ne-am intors acasa.
Dupa ce am revenit de la bunici ii spun copilului ca ma duc sa fac o ciorba, iar el imi spune "Sa imi faci supa din aia rosie ca la bunica!", iar eu o sun repede pe bunica "Mama, spune-mi pas cu pas reteta ta de supa rosie, copilul vrea supa rosie, ca la bunica!" (si uite asa am avut o bunica cu o inima maaare).
Supa e gata. Ii servesc piticului supa facuta dupa reteta bunicii, copilul gusta si imi spune "E buna, dar nu e asa buna ca a lu bunica, nu e la fel de rosie!". Transmit bunicii, bunica imi spune "A da, cred ca mai trebuia ceva!!"
Repet reteta cu succes maxim "Mami, supa asta este mai buna ca a lu bunica!!!"
Mai oameni buni, eu, cand eram mica, nu mancam sfecla "nici sa ma tai", dar dupa ce minunea asta rosie m-a scos cu bine dintr-o boala grea de ficat, o iubesc ca pe "ochii din cap" si imi doresc sa transmit mai departe acest sentiment.
De ce mancam noi sfecla cat de multa?
Pentru ca este sfecla este un protector hepatic extraordinar, un sprijin al sistemului imunitar cu un puternic efect antiinflamator, detoxifian si energizant.
Sfecla rosie contine tot complexul de vitamine B cat si potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanți și fier, cu alte cuvinte tot ceea ce organismul are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa cat si pentru apararea impotriva bolilor.
Dar acum, haideti sa va spun si reteta de ciorba rosie cu sfecla, cu toate secretele ei.
Category:
Varsta:
Reteta:
Ciorba de legume cu sfecla
Ingrediente:
- 1-2 morcovi medii
- o ceapa medie
- o jumatate de ardei galben
- o felie de telina
- un dovlecel mic
- 1 sfecla medie
- 2-3 cartofi medii
- jumatate de rosie mare sau una mica
- bors proaspat
- sos de rosii
- taitei integrali de casa
- sare
- patrunjel proaspat
- ulei presat la rece / smantana de caju
Metoda de preparare:
Pentru inceput, am spalat toate legumele. Am curatat de coaja morcovul si cartofii. Am tocat marunt morcovul, ceapa, ardeiul, telina, am dat pe razatoarea mare sfecla si le-am pus la fiert in apa, cat sa le acopere. Apoi am tocat marunt si dovlecelul. Am taiat cuburi cartofii. Dupa ce au fiert legumele 10 minute, am pus peste ele dovlecelul si cartofii. Intre timp, am taiat cuburi mici si rosia. Cand legumele, deja puse la fiert, au fost aproape fierte, am pus peste ele rosia, teiteii si restul de sfecla data pe razatoarea mica (sfecla asta pusa la sfarsit este secretul ca ciorbita sa iasa foarte rosie).
La ultimul clocot am pus si borsul, dupa gust. Aici puneti putin si vedeti cat va place de acru. Daca nu aveti de la bunici, bors facut de casa, va spun ca eu am gasit unul foarte bun, la Aushan, il cheama Danila, si cred ca il gasiti si in Carefour.
La servire puteti pune patrunjel tocat, putin ulei presat la rece sau putina smantana de caju, ce va place.
2 Comments
Faine retete si frumoase
Trimis de Nicoleta G (neverificat) la
Faine retete si frumoase ganduri si povesti.
Am o rugaminte- se poate sa adaugi si timpii de preparare? Mie personal mi-ar fi de mare ajutor.
Cu drag,
Nicoleta
Multumesc Nicoleta de
Trimis de andreea la
Multumesc Nicoleta de aprecieri si multumesc pentru feedback. Voi adauga de acum si timpii de preparare la retete si voi incerca pe cat posibil sa le adaug si la cele deja publicate, atunci cat timpul imi va permite.
Te imbratisez,
Andreea
Adaugă comentariu nou