Sarbatoarea din 9 Martie a celor 40 de Sfinti Mucenici este una foarte importanta pentru crestinii din Bucovina. Mama si bunica pregatesc in fiecare an cei mai buni "Sfintisori".
Anul acesta am pregatit si eu, impreuna cu mama deliciosii "Sfintisori". Astfel de momente sunt frumoase pentru toata familia, dar mai ales pentru cei mai mici: prilej de joaca in aluatul moale.
Iar cand sunt gata in toata casa miroase a sarbatoare.
Dar haideti sa va dezvalui secretele acestor deliciosi "Sfintisori".
De ce aveti nevoie pentru reteta (din aceste ingrediente ies 40 de bucati mai micute decat ale noastre, noi i-am facut mai unflatei):
- 2 kg faina
- 60 gr drojdie proaspata
- 1 l lapte
- 50 gr unt
- 100 ml ulei de nuca
- 200 gr zahar
- 3 oua
- o jumatate pahar apa minerala
- stafide dupa gust
- coaja de portocala si lamaie, razuite
- o lingurita sare
- vanilie
Pentru sirop:
- 3 portocale
- 400 gr miere
Plus 100 gr de migdale macinate si 100 gr fulgi de nuca de cocos pentru presarat deasupra.
Se incalzeste laptele si se pune untul la inmuiat in lapte. Se inmoaie si drojdia in putin lapte cald. Ouale se bat si se amesteca cu sarea. Apoi se incorporeaza toate ingredientele, doar laptele se pune treptat, iar uleiul la sfarsit. Se framanta timp de jumatate de ora.
Rezulta un aluat moale dar ferm. Aluatul se lasa la dospit, acoperit cu un prosop curat timp de jumatate de ora.
Intre timp se pregateste un ou batut bine.
Intr-un castron se face un sirop din miere si suc de portocala (varianta cu suc de portocala nu este in reteta traditionala, dar le da o aroma extraordinara).
Dupa ce a dospit aluatul se unge placa de lucru cu putin ulei si se mai framanta putin aluatul. Se formeaza din tot aluatul un sul mai lung si se portioneaza, cu un cutit, in 36-40 de bucati egale.
Din fiecare bucata se modeleaza o cununa lunga care se impleteste in doua apoi se formeaza un opt (simbolul eternitatii).
Se aseaza "Sfintisorii" in tavi si se lasa putin la dospit. Inainte de a-i baga in cuptorul incalzit la 200 de grade se ung cu oul batut.
"Sfintisorii" se tin in cuptor maxim 20 de minute sau pana se rumenesc bine, devin aurii.
Se scot din cuptor si cat sunt fierbinti se toarna sirop din belsug peste ei si se presara migdalele si nuca de cocos macinate (se poate folosi si nuca, defapt asta se foloseste in reteta traditionala).
Va invitam la o portie! Traditional, acesti "Sfintisori" se dau pentru pomenirea celor dragi, care nu mai sunt printre noi.
PS: Sunt deliciosi dar e bine sa ii mancam doar o data pe an! (conform traditiei)
2 Comments
Super buni
Trimis de nicoleta pavel (neverificat) la
Super buni
In Bucovina nu se făceau
Trimis de Bucovina (neverificat) la
In Bucovina nu se făceau mucenici/sfintisori. Obiceiul a fost preluat de la regateni/moldoveni prin anii '80.
Adaugă comentariu nou