Observ de ceva timp cum nu contenesc sa curga informatii care denigreaza, intr-un fel sau altul, fructele, dar in acelasi timp sunt si nenumarate surse care sustin beneficiile consumului mare de fructe, asa ca, pentru un timp mi s-a parut echilibrat. La urma urmei este important ca fiecare dintre noi sa trecem toata informatia pe care o primim prin propria gandire si prin propriul instinct.
Insa recent am observat o teama in randul mamelor in special, in ceea ce priveste consumul ridicat de fructe si mai departe in ce priveste consumul de sucuri naturale din fructe.
Desi eu am constientizat acum multi ani beneficiile imense ale fructelor, desi sucurile m-au ajutat sa ma vindec de boli "fara leac" cu care eram "condamnata" de catre medici sa traiesc toata viata, desi copilul meu mi-a aratat instinctual ca fructele sunt un foarte bun combustibil pentru corpul nostru, teoretic nu detineam foarte multe cunostinte care sa explice cum functioneaza aceste procese astfel incat toate astea sa poata fi luate in serios si de cei mai exigenti dintre noi.
Insa inainte de a incepe adancirea in cunostinte vreau sa pun o intrebare: de ce credeti ca laptele matern, foarte bogat in lactoza (un zahar simplu), este indicat ca singurul aliment pana la varsta de 6 luni iar apoi majoritatea nutritionistilor nu recomanda inceperea diversificarii cu fructe, ci cu legume fierte, deoarece fructele "sunt prea bogate in fructoza (un zahar simplu)"? Are logica?
Asa ca am inceput documentarea si am hotarat sa impartasesc si cu voi toata informatia acumulata, atat. Fiecare dintre noi are responsabilitatea fata de propria persoana si fata de cei pe care ii ingrijeste sa ia deciziile in functie de propria constiinta, judecata, experienta, cunostinte si in functie de propriul instinct. Informatiile si experientele inglobate in acest articol sunt o parte din cele pe care eu ma bazez in deciziile mele si sunt convinsa ca toata viata mea va fi un proces de transformare continuu si in ani este posibil ca anumite convingeri si decizii sa se modifice. Sufletul nostru are nevoie de libertatea asta.
In primul rand cred ca este necesar sa intelegem cateva aspecte importante de functionare a organismului uman. Cel putin atat cat cunoastem in momentul de fata.
Cu totii stim ca prin sangele nostru circula o serie de nutrienti importanti in hranirea celulelor organismului uman. Astfel in sange vom gasi, pe langa oxigen, anumite cantitati de micronutrienti, pe baza de carbon - carbohidrati.
Celulele noastre seamana foarte mult cu motorul masinii noastre sau cu orice alta masina care are componente in miscare. Energia este principalul factor in functionarea si mobilitatea din acest univers. Cea mai populara sursa de energie de pe aceasta planeta este carbonul si oxigenul.
Acestea sunt cele doua componente principale ale aerului pe care il respiram, pe langa azot. Carbonul si oxigenul mențin aerul predominant alcalin si ofera o sursa de energie pentru intreaga viata.
In majoritatea motoarelor combinam oxigenul (carburatorul) cu carbonul (benzina) pentru a crea energie. Corpul nostru fizic necesita acelasi proces. Oxigenul si carbonul (zaharurile, care sunt carbohidrati) se combina la nivel celular pentru a crea ATP (Adenozina trifosfat), ATP este energia celulară.
Fara zahar (carbon) celulele tale vor muri, acelasi lucru se spune si despre oxigen. Celulele au nevoie in primul rand de zahar pentru a putea functiona, fara zahar ele vor incepe sa moara si vor suferi mutatii.
De exemplu, corpul nostru nu arde aminoacizi (legaturi de aminoacizi formeaza proteine) pentru a produce energie, si nici grasimi. Aminoacizii si grasimile pot fi descompuse in glucoza de catre organismul uman dar cu niste costuri enorme pentru sanatatea individului.
"Sa arzi proteine pentru a produce energie este ca si cum ai arde peretii casei pentru a face focul in semineu. " - Dr. Morse
Ce se intampla atunci cand ai un nivel ridicat al glicemiei?
Acesta este un indicator ca pancreasul nostru nu furnizeaza suficienta insulina pentru a "transporta" glucoza prin peretele celular sau ca glandele suprarenale nu controleaza in mod corespunzator metabolismul zaharului. (Amintiti-va intotdeauna, glandele suprarenale controleaza metabolismul zaharului!)
Observatie: Hormonii Glucocorticoizi sunt o serie de hormoni extrem de importanti produsi de corticosuprarenale, iar acesti hormoni se ocupa de echilibrarea nivelului glicemiei in organism. Epuizarea suprarenalelor determina aparitia frecventelor episoade de hipoglicemie. Astfel majoritatea formelor de diabet cu care se confrunta oamenii in prezent sunt induse de epuizarea suprarenalelor si abia intr-o etapa secundara, apare si epuizarea pancreasului endocrin.
Asadar, glucoza, chiar daca este un zahar simplu si este gasita in legume, necesita insulina care sa o "transporte" in celula. Fructoza nu necesita "insulina" pentru a fi "transportata" printr-un perete celular, ci este doar trasa prin difuzie.
Celulele pancreasului, care produc insulina si glucagon, sunt celule specializate, care raspund la impulsurile hipofizei - respectiv al sistemului nervos. Iar in functie de reactia de care are nevoie organismul, pancreasul produce mai multa insulina (care reduce nivelul glucozei din sange cand este prea crescut) sau mai mult glucagon (care stimuleaza cresterea nivelului glucozei din sange). Insulina activeaza receptorii din sange care pot accepta glucoza.
Dupa consumul unei prajituri cu zahar glucoza din sange creste foarte repede, foarte mult si atunci pancreasul primeste ordin sa elibereze cantitati mai mari de insulina.
Fructoza din fructe nu foloseste receptori pentru glucoza deci nu depinde de insulina, de aceea nu declanseaza reactie la nivelul pancreasului (nu consuma energie cu acest proces).
Acest lucru este important pentru diabetici sau oricine are probleme cu glandele suprarenale, deoarece fructoza va "alimenta" celula si va permite formarea ATP. Daca aveti probleme cu insulina sau suprarenalele si va privati corpul de zaharuri, va infometati toate celulele. Sanatatea corpului depinde de starea de sanatate a celulelor sale!
Pentru a intelege mai bine zaharurile, sunt necesare definitii simple ale zaharurilor.
Monozaharide: un zahar simplu, de exemplu, glucoza (din legume), fructoza (din fructe) sau galactoza (din lapte), de asemenea, cunoscute ca si carbohidrati
Poli sau dizaharide: amidon sau zaharurile complexe, care constau din mai multe legaturi de glucoza / fructoza, in functie de tipul de amidon sau carbohidrat.
Corpul nostru foloseste digestia pentru a separa simplul din complex. Cu alte cuvinte, corpul nostru nu poate folosi proteine, poate folosi doar aminoacizi. Deci, organismul trebuie sa descompuna o structura complexa de aminoacizi (numita proteina) in aminoacizi, grasimile in acizi grasi si amidonul sau zaharurile complexe in zaharuri simple.
Cand consumam zaharuri complexe, ca si orice altceva complex, corpul nostru trebuie sa se ocupe de supraincarcarea cu zaharuri si deasemenea este nevoit sa le pastreze ca grasime, sa elimine ceea ce poate, si apoi sa foloseasca familia fungica pentru ajuta sa le elimine pe toate cele in exces (din moment ce zaharurile sunt in mare parte legaturi de carbon care sunt impartite in acid carbonic). Astfel ne intoarcem la acidoza excesiva.
Sa povestim putin si despre sucuri ca aici e buba cea mai mare. Nu discutam aici de sucurile din comert, chiar si asa zise naturale, ele nu sunt aliment, nu ar trebui consumate deloc. Voi vorbi in continuare despre sucurile din fructe proaspat stoarse, de preferinta prin presare (centrifugarea grabeste mult oxidarea).
M-am lovit acum multi ani de un virus serios ce mi-a atacat tare ficatul, eram inca un copil, abia facusem 19 ani. 6 luni de zile am baut litri de suc in fiecare zi, in primele 3 luni analizele mi-au iesit deja excelente, iar imediat dupa aceea virusul a fost eliminat definitiv iar imunitatea fata de acel virus era prezenta. Regimul cu sucuri mi-a fost recomandat de un om minunat, medicul ce m-a tratat atunci, medic la Infectioase Cluj. Am continuat sa beau sucuri de atunci, nu am mai avut niciodata probleme cu ficatul. Concluzia mea personala, zaharul din dulciuri si sucuri artificiale sau naturale dar indulcite, concentrat si foarte greu de procesat de catre organism, oboseste si incarca ficatul, ii reduce functiile insa fructoza din fructe, din sucurile de fructe, nu face decat sa repare ce altele strica.
Da, intra-devar, fata de fructele intregi, sucurile de fructe proaspat stoarse isi pierd o parte din fibre (nu toate, daca le strecurati veti observa la ce ma refer) si da cantitatea de fructoza dintr-un pahar de suc este mai mare (insa Catitatea de fructoza din 3 portocale nu este egala cu cantitatea de fructoza din sucul rezultat de la cele 3 portocale, asa cum raman fibre, printre fibre ramane si fructoza ;), e logic nu?).
Deci nu voi considera sucul de fructe o masa de zi cu zi, nici pentru mine si nici pentru copil, asa cum nu folosesc nici faina alba, orez alb, etc, pentru ca nu sunt alimente integrale.
Insa:
- fructoza din fructe nu oboseste ficatul, nu il incarca, nu produce grasime, zaharurile compleze, chimice, sintetizate o fac,
- fructele sau sucul de fructe nu distruge smaltul dintilor, din contra, fructele ajuta la alcalinizarea organismului astfel se va reduce si aciditatea din gura, din gingii, din stomac, etc.
- sucul de fructe nu este doar doar fructoza, sucul de fructe contine compusi bioactivi si nutrienti (pe langa Vitamina C) in cantitati mari care in multe situatii aduce beneficii semnificative
Am folosit sucurile de fructe si de legume uneori si le voi folosi cu toata increderea in anumite situatii:
- cand voi diversifica bebele care e pe drum: de fiecare data cand voi introduce un aliment nou voi oferi prima data cateva lingurite de suc diluat, iar la urmatoarea masa fructul intreg, pentru pregatirea sistemului digestiv (copilasii autodivesificati isi extrag in mare parte sucul din alimente la inceput, sug sucul din fructele coapte)
- in raceli pentru cantitatea mare de complex de vitamina C (acidul ascorbic nu este Vitamina C, este doar o mica parte din acest complex, este doar stratul exterior), in astfel de situatii folosesc sucuri de citrice (portocale, lamai, grapefruit, mandarine, etc), suc de rodie, suc de catina sau amestec de fructe de padure (coacaze, afine, zmeura, etc.)
- in constipatie: suc de prune, suc de mere/pere, suc de merisor
- in diaree: suc de morcovi
- dupa indigestie: suc de mere
- deparazitare (preventiva de 2 ori pe an, primavara si toamna, impreuna cu alte remedii naturale): suc de rodie
- in perioade de oboseala si de suprasolicitare
- in perioadele foarte reci de iarna
- in iesirea din iarna sa nu devenim "astenici" :)
- la petreceri
Acum haideti sa va spun ce aplic eu in practica in concordanta cu aceste informatii, valabil atat pentru mine cat si pentru restul familiei:
- in 90% din situatii atat eu cat restul familiei consumam fructe la micul dejun
- profitam din plin de fructele proaspete, bine coapte, de sezon
- vara inlocuim de multe ori si masa de seara cu fructe, iarna luam 1-2 gustari de fructe
- nu inlocuiesc fructele proaspete cu fructe conservate iar cu fructe gatite doar in cazuri exceptionale
- ma pregatesc din timp pentru iarna cu fructe pastrate la congelator (capsuni, cirese, coacaze, zmeura, mure, merisoare, catina, piersici, caise, prune)
- tot pentru iarna merele (bio daca se poate) sunt baza
- cand ne imbolnavim sau simtim ca se apropie o boala marim aportul de fructe si introducem sucuri de fructe pentru drenarea inflamatiilor
- de cateva ori pe an facem perioade (cure) cu aport de sucuri de fructe (pentru eliminarea parazitilor, pregatirea organismului pentru iarna, curatare de primavara)
- ofer doar sucuri proaspat stoarse
- uneori amestec si frunze verzi in sucuri (spanac, menta, busuioc, lamaita, patrunjel, etc) - un ajutor de nadejde in eliminarea ciupercilor in exces
- nu ofer niciodata sucuri din comert
Cateva observatii de luat in seama referitor la consumul fructelor:
- fructele conservate nu sunt acelasi lucru cu fructele proaspete (la temperatura fructele isi pierd enorm de multe beneficii)
- fructele combinate cu legume provoaca fermentatie
- combinarea foarte multor tipuri de fructe la aceeasi masa nu este mai bine decat consumarea unuia singur, fiecare fruct este diferit deci se mesteca, se digera si se absoarbe diferit iar combinarea multor tipuri poate provoca fermentatie
- dupa consumul de sucuri sau fructe intregi clatim gura cu apa, nu spalam dintii
Am eliminat zaharul alb sau brun din alimentatie, indulcitorii gen sirop de artar, sirop de agave, zahar de cocos ii folosesc rar, la ocazii speciale sau uneori cand ne mai dorim o gustare speciala, mierea am folosit-o ca inlocuitor initial al zaharului dar incercam sa o folosim tot mai putin si tot mai rar, prima oara reducem cantitatea apoi eliminam. Nu voi scoate mierea de tot dar o vom considera un remediu bun de folosit in anumite situatii.
Dragii mei, cu cat mai simpla este alimentatia si viata noastra cu atat vom trai mai curat si mai usor.
Tot ce va impartasesc este testat mai intai pe propria persoana si pe familia mea.
Insa nu uitati nimeni si nimic nu stiu sa detina (inca) adevarul absolut, deci reflectati si gasiti propria cale.
In partea a doua vom povesti mai multe detalii despre impactul pe care il are zaharul asupra sanatatii noastre.
Dr. Sorina Soescu - Centrul Natura - Manual Scoala de sanatate 5D
Dr. Robert Morse - drmorsesherbalhealthclub.com
Micronutrient Information Center - Oregon - Vitamina C si raceala
Nutritional facts - nutritionfacts.org
Kathleen Zelman - WebMd - foodandnutrition.org
2 Comments
Fructele congelate ce valoare
Trimis de Silvia Pop (neverificat) la
Fructele congelate ce valoare mai au? De ex capsuni sau coacaze iarna?
Congelarea este cea mai
Trimis de andreea la
Congelarea este cea mai eficienta metoda de conservare, in momentul de fata. In cazul in care congelam fructele acasa, daca le congelam imediat dupa ce au fost culese sau in cel mai scurt timp posibil si nu le pastram mai mult de 6 luni acestea isi pastreaza majoritatea nutrientilor. De exemplu un studiu recent arata faptul ca flavonoizii din fructe sunt pastrati foarte bine prin congelare. iar acestia sunt printre cei mai importanti nutrienti responsabili de efectele antivirale si antiinflamatoare ale fructelor ptrecum capsunile, coacazele, merisoarele, zmeura etc.
Pentru pastrarea lor cat mai buna in cazul congelarii, eu le depozitez intregi, scurse bine de apa dupa spalare, in caserole.
Adaugă comentariu nou