Conopida - regina iernii

imaginea utilizatorului andreea
Supa crema de conopida 1
Supa crema de conopida 2
Conopida

Cand ma duc la cumparaturi si gasesc un buchet frumos, alb si proaspat de conopida crocanta, mi se face atat de pofta ca as musca din ea pe loc. Asta nu mi s-a intamplat niciodata pana in momentul in care am inceput sa o mananc cruda.
Daca nu ma credeti pe cuvant, incercati! Iar daca si voi stateati in copilarie langa mama, pana curata varza, asteptand sa rontaiti cu pofta cotorul crocant dulce-picant, sigur o sa va placa si conopida cruda.
Din toamna si pana in primavara noi consumam conopida, de cele mai multe ori pur si simplu desfacuta in buchetele, alaturi de pateurile noastre preferate de leguminoase (naut, linte, mazare, etc.), pasta de avocado, pateuri de nuci etc. 
Preferam conopida cruda, in primul rand, pentru ca e mult mai gustoasa decat fiarta, este crocanta, foarte subtil picanta, consistenta dar si pentru ca in stare cruda este plina de vitamina C.
Deasemenea conopida are vitamina B6, vitamina K, acid folic, calciu din plin in jurul frumoaselor buchetele,  si multe alte bunatati care ajuta organismul sa iasa cu bine din iarna geroasa si sa infloreasca in primavara...ca o conopida.
La un moment dat, am observat ca pateurile de leguminoase se digera mult mai bine alaturi de legume bogate in Vitamina C, ba mai mult de atat este bine de stiut ca fierul se absoarbe mai bine in prezenta Vitaminei C, iar leguminoasele sunt foarte bogate in fier. Asadar va incurajez sa incercati cat mai multe combinatii de leguminoase si legume proaspete bogate in vitamina C: rosii, ardei, conopida...s.a.
Conopida poate fi un ajutor de nadejde si in protejarea sistemului digestiv, fibrele din conopida protejeaza stomacul, previn dezvoltarea bacteriilor, favorizeaza digestia si eliminarea toxinelor, deci inca multe alte motive in plus sa profitam din plin de frumoasa conopida, mai ales in sezonul rece cand legumele proaspete sunt slab diversificate iar unele dintre ele chiar nu merita consumate iarna.

La bebelusi este recomandata introducerea conopidei in jur de 8-10 luni, fiind o crucifera, bogata in fibre, ne dorim ca sistemul digestiv al copilasilor sa fie suficient de bine dezvoltat inainte de a oferi aceste alimente.

Astazi m-am gandit sa va scriu despre inca o varianta de a consuma conopida cruda...alaturi de conopida fiarta.
Din cand in cand imi place sa gatesc la aburi buchetelele de conopida iar daca vara prefer pateurile usoare in combinatie cu legume felii, bucati sau cuburi, iarna asta care se dovedeste a fi mult mai geroasa decat ultimele dinaintea ei am simtit mai des nevoia unor supe calde si cremoase.
Insa e bine de retinut faptul ca in timpul procesului de gatire o importanta cantitate de Vitamina C din conopida se pierde, asa ca in primul rand o gatesc la aburi, apoi o gatesc un timp cat mai scurt posibil si, nu in ultimul rand, aleg sa o servesc alaturi de buchetele de conopida cruda sau, de ce nu, cubulete de ardei rosii, pentru un plus de culoare.

Asa ca va ofer o reteta usoara si aromata: supa crema de conopida cu buchetele de conopida proaspata si fulgi crocanti de porumb.
 

Tags: 

Category: 

Varsta: 

Reteta: 

Supa crema de conopida

Ingrediente:

  • o conopida medie
  • 3-4 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 4 cani de lapte vegetal (migdale, soia)
  • 1-2 linguri fulgi de drojdie inactiva (dupa gust)
  • un varf de lingurita de sare

Modalitate de preparare:

Am desfacut conopida in buchetele mici iar ceapa si 3 catei de usturoi i-am curatat de coaja. Ceapa am taiat-o in 4.
Le-am pus pe toate sa fiarba la aburi timp de aproximativ 10 minute, pana intra furculita usor in ele.
Dupa ce au fost fierte le-am lasat putin sa se racoreasca apoi le-am pus toate in blender.
Peste ele am adaugat laptele, un catel de usturoi proaspat, cele 2 linguri de drojdie inactiva si sarea.
Apoi le-am blenduit pe toate bine, dar nu prea mult. Daca vreti o consistenta mai usoara puteti sa mai adaugati lapte in plus.

Am servit supa de conopida cu fulgi de porumb, salatica verde, cateva picaturi de ulei presat la rece si buchetele crude de conopida.

Adaugă comentariu nou