Astazi imi citeam horoscopul, o activitate care nu am mai facut-o de ani de zile, dar care astazi mi s-a parut distractiva. Ei, si printre altele, imi zicea acolo ca imi place sa impart cu altii. Atunci mi-am spus, da mai, daca sunt lucruri fara de care nu pot trai, asta este unul, atunci cand am nu pot fara sa impart, orice, daca sunt trista sa spun, daca sunt fericita sa o arat, daca am mancare sa dau de mancare, imi place sa impart tot cu cei care imi sunt dragi si nu numai. Mi-as umple casa de oameni dragi de fiecare data cand ceva de mancare imi iese tare bun.
Cand am facut salata asta de vinete imi venea sa ies pe balcon si sa strig "hai la vinete", asa cum striga altii "hai la maturoaie".
Am pornit sa fac reteta asta plecand de la ideea unei prietene si a iesit o varianta minunata a clasicei salate de vinete care mie nu imi cade prea bine cateodata.
Vinetele sunt destul de acide iar dovleceii au reusit sa ii taie mult din aciditate. Maioneza de caju ii da o cremozitate aparte si salata de vinete iese foarte usoara fata de varianta cu maioneza facuta din oua si foarte mult ulei. Ba mai mmult de atat inlocuim colesterolul "rau" din maioneza clasica, cu cel "bun" din maioneza asta de caju, care este practic o pasta de caju inmuiat peste noapte.
Acum haideti sa va spun cum am facut eu, incercati si voi, spuneti-mi cum v-a iesit si daca v-a placut, dati si la prieteni.
Mie una imi place salata de vinete servita cu ceapa rosie sau rosii de gradina.
Varsta:
Reteta:
Salata de vinete si dovlecei
Ingrediente:
- 4 vinete medii
- 1 dovlecel mediu (spre mare)
- 3-4 linguri de lapte (eu am pus de caju)
- ceapa
- sare
- maioneza de caju
Am copt vinetele intregi dupa urmatoarea metoda: am spalat bine 4 vinete albe, le-am rupt coltisorii de la coada sa se coaca bine, le-am gaurit din loc in loc pe fiecare cu un cutit (sa nu explodeze) si le-am pus intr-o tava (cu hartie de copt sub ele) in cuptorul preincalzit la 200 de grade C. Tot in cuptor am pus si un dovlecel taiat cuburi, asezat intr-o tava neaderenta cu jumatate de ceasca de apa si sare.
Vinetele medii au avut nevoie de aproximativ 50 de minute pana sa se coaca, in timpul coacerii le-am mai intors de pe o parte pe alta iar cand sunt moi atunci cand sunt apasate, inclusiv in zona cozii, sunt coapte.
Dovleceii i-am lasat la copt aproximativ 20-30 de minute, pana s-au rumenit usor deasupra.
Dupa ce s-au copt vinetele, le-am pus intr-un castron si le-am acoperit cu un prosop, le-am lasat 10 minute, apoi am pregatit un castronel cu apa rece si le-am curatat repede (daca stau mult in coaja devin mai amare). Dupa ce le-am curatat le-am clatit bine cu apa rece (sa isi pastreze culoarea deschisa) apoi le-am stropit cu cateva linguri de lapte fierbinte (ia din iuteala). Le-am lasat la scurs pana a doua zi.
A doua zi am pregatit maioneza de caju ca aici apoi am pus jumatate din vinete si jumatate din dovlecel in robotul cu lama in S, maioneza de caju dupa gust, putina sare si jumatate de ceapa rosie si le-am facut pasta.
Obisnuiesc sa amestec vinetele cu maioneza de caju doar atat cat mancam chiar inainte de servire, deoarece combinatia de vinete si maioneza de caju se altereaza foarte repede daca ramane.
Adaugă comentariu nou