Nautul va deschide seria de articole despre leguminoase, foarte importante in alimentatia bebelusilor dar si a copiilor mai mari si mai activi. Am inceput cu nautul deoarece este printre leguminoasele cele mai bogate in proteine (24%), dar pe langa acestea nautul mai contine si importante saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier), complexul de vitamine B, un procent consistent de hidrati de carbon și grăsimi. Asadar nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in mare parte proteinele din carne.
Nautul este originar din Asia Mica si mai este numit Mazarea berbecilor, datorita bobului care are forma unui cap de berbec.
Ca majoritatea altor specii de boabe sau de fasole, si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
De la ce varsta putem oferi naut bebelusilor?
Nautul poate fi adaugat in alimentatia bebelusilor inca de la 9 luni, atunci sunt pregatiti pentru majoritatea leguminoaselor, acest moment este potrivit pentru a-i mari aportul de proteine din alimentatie.
Cum folosim nautul?
De la naut se consuma atat pastaile tinere, verzi, preparate ca supe sau mancaruri, boabele prajite si macinate care se pot consuma in amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea, dar cel mai des boabele fierte in diverse mancaruri.
Inainte de a gati boabele de naut, aseaza-le pe o suprafata intinsa si deschisa la culoare, pentru a inlatura eventualele boabe alterate. Dupa acest pas, pune boabele intr-o strecuratoare mare si spala-le sub un jet de apa rece, maximum un minut insa.
Este mai indicat sa tii inainte in apa boabele uscate de naut, cam 15 ore, pentru a le putea apoi gati mai usor. Cel mai simplu e sa le tii peste noapte intr-un vas cu apa, la frigider. A doua zi trebuie sa arunci eventualele coji care plutesc la suprafata apei si sa mai speli o data toate boabele.
la fiecare cana de boabe de naut adauga 3 cani de apa. Apoi, vei avea nevoie cam de 65/80 de minute la foc mediu pentru ca boabele sa fie fierte optim.
Nautul este asemanator cu soia si se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun inlocuitor pentru carne, fiind si mai gustos decât soia. Boabele de naut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semintele de susan (denumita si tahini) la care se adaugă condimente, poarta denumirea de humus sau houmous, un popular fel de mâncare din Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prajite din faina de naut se numesc falafel, populare mai ales in Liban si Israel.
Pentru copii poti sa faci piureuri sanatoase in care sa adaugi boabe de naut fierte, poti sa le adaugi si la paste cu branza si oregano, sau pur si simplu sa le servesti ca gustare boabe de naut fierte amestecate cu ulei de masline lamaie si ierburi aromate
Si bineinteles nu uitati de extraordinara Supa cu naut si arpacas pentru copii.
Nautul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de naut prajite si macinate au un efect puternic stimulent digestiv si nervos.
Cu toate acestea se stie ca din naut si cicoare se poate realiza o cafea naturala foarte buna pentru copii, pentru a le stimula pofta de mâncare, iar apa de naut care se obtine prin strecurarea boabelor, este un adevarat elixir de sanatate.
Raceala poate fi combătută cu câte un pahar de apa de naut, conferind o stare de vitalitate. Nautul mai este recomandat pentru consum si datorita faptului ca este un aliment nutritiv, diuretic, in astenia fizica si psihica, si in convalescenta.
Adaugă comentariu nou