Fructele de padure si pregatirea pentru iarna

imaginea utilizatorului andreea
Fructele de padure si pregatirea pentru iarna

Pregatirea pentru iarna preocupa toate mamicile in aceasta perioada. Compoturile, dulceturile si muraturile sunt in toiul pregatirilor in multe bucatarii.
Noi am inceput sa pregatim "camara" din congelator iar muraturile le primim cu drag de la bunici si ne rugam sa ii avem langa noi multa vreme.
Ani la rand dulceturile si compoturile primite de la parinti si bunici au "zacut" in rafturi, neatinse. Pentru ce atata risipa de munca, de bani si de bunatate de fructe, cand le poti pune frumos in pungi, proaspete, apoi direct in congelator, dureaza putin si nu se face cald in bucatarie.
Anul trecut am inceput sa pun fructe in congelator pentru iarna si vreau sa va marturisesc faptul ca a fost o alegere minunata. Cand ai fructe in congelator poti alege sa faci cu ele orice poftesti: sa le mananci proaspete, dupa dezghetare, sa le pui intr-o salata de fructe, sa le faci smoothie, sa faci un tort RAW delicios pentru ocazii speciale, le poti consuma alaturi de cereale, le poti face suc sau le poti pune in orice prajitura doresti, ba le poti face chiar compot, in care poti sa adaugi putina miere, dupa racire.
Fructele de padure se preteaza foarte bine la pastrarea in congelator deoarece isi pastreaza foarte bine forba, gustul si textura.
Anul trecut am avut puse multe afine, cateva capsuni, 1 punga de strugurasi si una de catina. Vreau sa va spun ca s-au terminat foarte repede capsunile, deci anul asta am pus mai multe capsuni. 
Tot anul acesta am pus deja cateva pungi bune de coacaze negre care ne vor fi de mare ajutor in bolile sezonului rece.
Astazi am cateva afine proaspete, de la padure, iar o parte dintre ele vor ajunge si la congelator.
Toate fructele de padure sunt cunoscute pentru suportul lor in prevenirea cancerului, a bolilor cardiace si a celor oftalmologice, iar fiecare dintre ele are multe alte beneficii de care ne putem bucura si in sezonul rece. Plus ca eu as prefera sa consumam iarna fructele de padure sau cele de sezon, locale, puse la congelator decat consumul regulat de fructe exotice, coapte in conditii inproprii, transportate de peste ocean. Nu vreau sa sustin ca nu voi mai consuma deloc avocado, ananas, mango sau citrice, insa m-as bucura mai tare, la iarna, de fructele locale.
As vrea doar sa va subliniez si marile beneficii care ni le pot aduce fructele acestea micute si colorate.
Am ales capsuni pentru ca:

  • trateaza anemia, astenia si insomnia
  • polifenolii pe care capsunile le contin ajuta la echilibrarea zaharului din sange
  • datorita continutului lor de vitamina K, capsunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutand in insuficienta hepatica si la afectiunile bilei
  • reduc inflamatiile articulatiilor si ca actioneaza la fel ca si medicamentele pentru dureri
  • poti scapa de varice si de hemoroizi cu căpşuni
  • capsunile contin o cantitate insemnata de vitamina C, o vitamina care are un rol important in grabirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii (rani, arsuri etc.)
  • pentru viitoare mamici: malformatiile saricinii se previn cu capsuni datorita continutului de acid folic si ajuta la cresterea armonioasa a fatului.

Am ales coacaze negre pentru ca:

  • au un gust fin de menta
  • primii vindecatori populari au considerat aceasta planta drept magica
  • detoxifica organismul si ajuta la regenerare
  • regleaza activitatile hormonale
  • cresc acuitatea vizuala
  • elimina anemia, stimuleaza cresterea si consolidarea oaselor
  • sudorific in afectiuni febrile
  • imbunatatesc foarte mult si sanatatea intestinala (cercetatorul Dr. Abdul - Lateef Molan din cadrul Institutului de alimentatie, nutritie si sanatate umana, impreuna cu echipa sa, a concluzionat, dupa un studiu, faptul ca prin consumul semnificativ de coacaz negru se poate imbunatati considerabil sanatatea intestinului, observandu-se imbunatatiri in mai multe directii: crestere a numarului de lactobacili si bifidobacterii, a existat o reducere a populatiei bacteriilor patogene etc.)
  • sucul de coacaze negre (proaspat facut in casa) - se poate administra intern, inainte de masa cu un sfert de ora, pe stomacul gol - 6-12 linguri la adulti si 5-10 lingurite la copii, eventual cu adaos de miere, are efecte benefice atat pentru copii cat si pentru adulti
    • inlatura oboseala cronica si suprasolicitarea intelectuala (1-2 pahare pe zi, timp de cel putin 1 saptamana)
    • in gripa sau infectii recidivante in general (pe perioada verii, se face o cura de suc - 6 linguri, inainte cu 10 minute de fiecare masa)
    • in anemie, sucul de coacaze negre are efecte foarte bune (se consuma zilnic 12 linguri de suc la adulti si 10-15 lingurite la copii, pe stomacul gol, in cure de minimum 4 saptamani)
    • in tulburari de crestere
    • in afte, boli ale gingiei (gingivita, paradontoza) (se clateste gura)
    • in raguseala, faringita, amigdalita, tuse (se face gargara)
  • siropul de coacaze negre este, dupa parerea parintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sanatate pentru gat si caile respiratorii superioare (fructele de coacaz se spala foarte bine (fara insa a le zdrobi prea tare) si se pun intr-un borcan intre straturi de miere - un strat de fructe de jumatate de deget grosime se acopera cu un strat de miere de un deget grosime. Se lasa vreme de doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Acest preparat va fi gata chiar in mijlocul toamnei). Siropul de coacaze negre are dublu efect: pe de o parte, actioneaza direct asupra agentilor microbieni, distrugandu-i si "reparand" tesuturile (epiteliile) lezate, iar pe de alta parte, mareste pe termen lung imunitatea locala, impiedicand imbolnavirea ulterioara. Se iau pana la 8 lingurite de sirop pe zi, fara apa, inghitind extrem de lent, asa incat planta sa poata actiona la nivelul zonei afectate. Se utilizeaza in ameliorarea:
    • durerilor de gat, guturaiurilor, bronsitelor, tuse, raguseala
    • pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat in mod special siropul de coacaze negre, din care se iau 1-2 lingurite, atunci cand apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare. 

Am ales afine pentru ca:

  • sunt foarte gustoase chiar si decongelate si se pot consuma ca atare
  • datorita mirtilinei si neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursa exceptionala de insulina – insulina vegetala
  • au actiune astringenta si contribuie la reducerea zaharului din sange
  • un activ agent antidiareic
  • dezinfectant intern, au efecte pozitive si in enterocolita
  • contribuie la cresterea acuitatii vizuale, mai ales pe timp de noapte
  • s-a demonstrat contributia majora care poate sa o aiba un consum semnificativ de afine asupra sanatatii cardiovasculare
  • imbunatatesc memoria

Am ales catina pentru ca:

  • ne place siropul proaspat de catina cu miere
  • ne-a ajutat foarte mult iarna in raceli/dureri de gat/prevenire
  • este foarte bogata in Vitamina C, iar eu o ofer copilului in locul suplimentarii de Vitamina C, pe timpul iernii
  • bogata si in vitamina E, vitamina A, K, F, P, complexul de vitamine B, proteine, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, betacaroten, ulei, celuloza
  • este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic,  afrodisiac
  • are numeroase indicatii terapeutice:  in afectiuni ale ficatului,  raceala si gripa, depresie, anemie, cancer, ulcer, gastrita, afectiuni cardiovasculare, artrita, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie
  • se pastreaza excelent la congelator sau pot fi uscate si facute pulbere

Stati aproape deoarece voi mai completa cu ce mai apare...

Apdatare: 7 Februarie 2018

Am ales Piersici pentru ca:

  • nu doar fructele de padure se preteaza a se pastra la congelator
  • piersicile isi pastreaza foarte bine textura si gustul daca sunt coapte bine, dulci, dar nu foarte moi
  • dau un plus de aroma oricarui smoothie banal de banana cu portocala
  • e minunata sa ii surprinzi iarna pe cei dragi cu o tarta de piersici cu aluat pufos (se pot pune direct congelate, sper sa revin repede si cu reteta)
  • ajuta la imbunatatirea functiilor hepatice
  • ajuta in reglarea tranzitului intestinal
  • piersicile cumparate in afara sezonului sunt pline de toxine si fara nici un gust

Surse:
Natural Medicines Comprehensive Database
Dictionarul plantelor de leac -  de Eugen Mihăescu
http://www.nutrition-and-you.com/strawberries.html
http://phys.org/news/2011-03-blackcurrant-reveals-health-benefits.html
http://phys.org/news/2010-06-blueberries-cardiovascular-health.html
http://phys.org/news/2010-01-evidence-blueberry-juice-memory-older.html
www.coacaznegru.com
www.hofigal.eu/Revista_Hofigal_nr_19.pdf
 

    Tags: 

    Category: 

    Varsta: 

    Reteta: 

    Inghetata RAW de fragute si cacao

    Ingrediente:

    • 300 de gr caju
    • 200 de gr fragute
    • 3-4 linguri miere (sau dupa gust, puteti folosi si alt indulcitor)
    • 3-4 linguri roscove (cacao)
    • lapte de migdale (sau alt lapte)

    Mod de preparare:
    Am pus nucile de caju la inmuiat, peste noapte. Apoi le-am pus in blender impreuna cu fragutele, mierea si lapte cat sa le cuprinda (cat are nevoie aparatul sa blenduiasca ingredientele, cu cat mai putin lapte cu atat mai cremoasa compozitia). Dupa ce am blenduit totul pana a devenit o crema fina, am pus 3/4 din compozitie intr-un recipient care poate fi dat la congelator. Apoi in restul compozitiei am pus pudra de roscove si am mai blenduit putin. Cand a fost gata si crema de ciocolata am turnat cate putin si am facut spirale cu lingura in toata crema. La final am dat totul la congelator.
    Pate fi servita in cateva ore sau a doua zi.

    Topping:
    Am amestecat in blender 2 maini de coacaze negre cu 2 linguri de miere pana s-au transformat intr-o delicoasa dulceata RAW de coacaze negre.

    La servire am turnat cateva linguri de dulceata RAW peste inghetata de fragute si am aruncat cateva coacaze deasupra.

    Adaugă comentariu nou