Era o vreme cand cumparam cate 2 pachete de unt odata de la supermarket, era o vreme cand micul dejun era paine prajita (alba) cu unt si ce se mai nimerea, era o vreme cand mancam cateva felii de paine cu unt, cu sunca si branza la o masa si ma ridicam flamanda, era o vreme cand la amiaza eram deja obosita, era o vreme cand ficatul meu era varza si stomacul imi dadea rateuri.
Alivanca (bunica ii spune alivinca) este una dintre mancarurile traditionale Bucovinene, si cum imi este foarte aproape de suflet Bucovina - plai cu flori, plaiul unde am crescut, din cand in cand mai incerc unele din retetele cu care am crescut.
Alivanca pe care o fac eu este diferita de ce facea bunica dar e tot alivanca. In primul rand eu fac varianta sarata, cu verdeata dar cu branza dulce.
Practic e o reteta adaptata dupa gusturile mele, ale lui tati si a copilului nostru.
Dar gata cu povestile si gaideti sa vedem ce am pus in Alivanca:
Astazi am fost prezenti, cu mic cu mare, la Targul Cadourilor organizat de prietenii de la C&S Toys. A fost un targ la care mamici si tatici au vandut sau au cumparat lucruru ale copiilor sau pentru copii. Juniorulmeu le-a oferit celor care au participat o gustare cu Guacamole (pasta de avocado cu rosii) si Fursecuri din fulgi de ovaz cu fructe uscate.
Mamicile au fost foarte incantate de reteta de fursecuri asa ca am sa va povestesc despre modul de preparare al acestei retete.
Buna mamici, se apropie ora cinei asa ca v-am pregatit o reteta gustoasa pentru seara asta. Pestele este potrivit sa il introducem in dieta copilului nostru inca de la 8 luni, insa daca stiti cazuri de alergii in familie, puteti astepta pana la un an. Aveti mare grija la oase si sa fie proaspat pestele. Eu de obicei pregatesc pastrav, este foarte gustos si il gasesc proaspat la crescatoria Gilau. De data aceasta insa am pregatit un meniu cu somon, un peste bogat in proteine si acizi grasi omega 3, insa mai scazut in calorii si grasimi saturate.
Spanacul este un aliment minune pentru bebelusi deoarece are o cantitate foarte mare de Fier, dar pentru a se asimila cat mai bine fierul, specialistii recomanda asocierea cartofilor cu spanac, amidonul din cartofi ajuta la asimilarea fierului.
Iata si o reteta foarte simpla pentru bebelusii de peste 8 luni: